Fragt: 50,- / gratis ved køb for over 1.000,-

Om keramik

Hvad er keramik?

Keramik er en fællesbetegnelse for ler, som er brændt.
Der findes fire hovedgrupper af ler: porcelæn, stentøj, lertøj og fajance. Jeg drejer primært i stentøj, som jeg brænder til 1280 grader. Det betyder, at det tåler opvaskemaskine og mikroovn. Og hvis du ikke smider det på gulvet, ja, så holder det for evigt.

 

Processen

Al min keramik er frihåndsdrejet af mig på min Shimpo drejeskive. Jeg vejer leret af og måler med et stykke af en tommestok under drejningen. For eksempel går der 220 gram til en kaffekop og 450 gram til en morgenmadsskål. Men det betyder jo ikke, at tingene er helt ens. Det er der jo heller ikke to kopper kaffe, der er.

Fra leret er i posen, til det er drejet og brændt til en kop, skål, vase eller lågkrukke, har jeg leret og siden keramikken i hånden mellem 25 og 50 gange fordelt på mellem 2 og tre uger.

Keramik bliver brændt to gange. Første brænding kaldes en forglødning, typisk til 950 grader, og den tager omkring 12 timer. Den omdanner ler til keramik og gør, at emnet er i stand til at suge glasur uden at gå i opløsning. Anden brænding, i mit tilfælde til 1280 grader, tager ca. 24 timer.
Herefter er keramikken klar til at komme ud i verden.
Keramik er en meget lang og omstændig proces.

 

Hvidt stentøj & jernpletter

Serien med hvidt stentøj er simpelthen bare hvidt stentøjsler, som jeg har købt uden at blande noget i.

Jernpletterne i mine ting er både små korn af jern, men også små stykker lava og også chamotte i forskellige farver, alt sammen tilsætninger i de forskellige lertyper, som jeg så blander sammen. Chamotte er ler, som er brændt og knust og iblandet en lermasse for at give denne styrke og struktur.

Serien med jernpletter er lavet af genbrugsler fra værkstedet. Jeg blander alle rester, jeg har i en spand med vand. Når spanden er fuld, lægges ”lergrøden” på gipsplader, og når den har den rette konsistens efter en dag eller to, køres den igennem min æltemaskine, minimum tre gange. Jernpletterne varierer alt efter hvilke rester, der kommer i spanden. Nogle gange er de små og sorte, andre gange store og brune.